CPU iskorišćenje

Deljeni hosting

Maksimalno iskorišćenje procesora (CPU) na NarodniTeam deljenom hostingu je 25% po CPU jedinici, što je više nego dovoljno za većinu sajtova. Prekoračenja ove vrednosti se dešavaju najčešće zbog velike posete i loših skripti na sajtu.

Evo nekoliko smernica kako da smanjite iskorišćenje procesora:

  • Izbegavajte da na svom nalogu stavljate skripte za razmenu banera. Ukoliko želite razmeniti baner sa nekim, pošaljite mu baner da stavi na svoj sajt - nemojte banere servirati sa svog sajta.
  • Ne koristite veliki broj skripti, pogotovo ako su zastarele. Uvek koristite najnoviju verziju skripti, kako zbog performansi tako i radi sigurnosti.
  • Ako imate većinom statičan sajt (html) ne forsirajte server da parsira html kao da je php kroz direktive u .htaccess fajlovima.
  • https protokol može da uspori sajt ukoliko ste postavili nepotrebne ili složene redirekcije, ovo treba detaljno proći sa programerom sajta
  • Obrišite pluginove koje više ne koristite (naročito za Wordpress)
  • Ažurirajte pluginove koje koristite i ukoliko je moguće koristite samo pluginove koji su zaista neophodni za vaš posao
  • Obrišite teme koje ne koristite (automatski update tema takođe opterećuje sajt)
  • Uključite keširanje na vašem sajtu - sajt će tada servirati već kreirane statičke stranice i neće trošiti CPU za novo kreiranje stranica za svakog posetioca

Ukoliko prosto imate mnogo slika, video ili audio fajlova, ne brinite - oni troše samo protok i ne utiču značajno na CPU, osim ukoliko ih niste stavili u razmenu banera.

 

Dedicated serveri

Ako ste zakupili server kod nas, CPU možete naravno koristiti u potpunosti. 

U svrhu smanjivanja opterećenja, predlažemo da isključite nepotrebne servise i programe za statistiku (na primer Awstats) ukoliko ih ne koristite. Na veoma posećenim serverima ovi programi mogu značajno doprineti opterećenju CPU-a. Takođe, čak i na dedicated serveru možete primeniti savete za smanjivanje opterećenja koje smo već naveli u ovom tekstu i to će dodatno ubrzati vaš sajt. 

Ponudu naših Dedicated servera možete videti ovde: Dedicated serveri

  • 0 Korisnici koji su bili zadovoljni ovim odgovorom
Da li Vam je ovaj odgovor bio od koristi?

Related Articles

508 prekomerno iskorišćenje resursa

Poruka o grešci " 508 prekoračenje resursa deljenog hostinga " se pojavljuje kada vaš nalog...

Blokirana IP adresa u Firewall-u servera

Ovakva blokada nastaje kada prilikom pokušaja prijave na cPanel, Webmail ili FTP nalog napravite...